top of page

Roestvrij staal bij juwelen, waarom hiervoor kiezen?
 

Soms last van uitslag en jeuk als je (wat minder) dure juwelen draagt? Dan heb je misschien wel een nikkelallergie. Deze allergie is een voorbeeld van een contactallergie, wat betekent dat je huid een allergische reactie toont bij contact aan de producten waarin nikkel in verwerkt zit.

Maar liefst 10% van de bevolking heeft last van een nikkelallergie. Deze ontstaat niet van dag op dag, maar door herhalend contact en vooral langdurig contact met nikkel. Het kan best zijn dat je al jaren juwelen draagt met nikkel zonder er last van te hebben, en dan opeens wel reageert op nikkel.

Eens de allergie ontwikkeld is, zal je op alle nikkelhoudende voorwerpen reageren. Maar de allergie wordt eigenlijk niet veroorzaakt door de nikkel zelf. Dit is door de nikkelzouten die gevormd worden door het zweet van de mens in contact met de juwelen of door contact met bijtende stoffen (bijvoorbeeld bleekmiddelen, afwasmiddel,…) waardoor nikkel vrijkomt.

Wat zijn de klachten van een nikkelallergie?

Deze allergie is duidelijk te herkennen aan rode plekken die ontstaan op de plek waar het lichaam in contact geweest is met nikkel, vaak gaat dit ook gepaard met jeuk. Soms kan het zelfs zijn dat er grote blaren ontstaan en dat de huid begint te schilferen. Dan wordt er gesproken van een allergisch contacteczeem. Om de nikkelallergie vast te stellen, neem je best contact op met je huisarts of een dermatoloog. Die zal een allergietest uitvoeren.

Maar wat moet je nu doen?

Een nikkelallergie is jammer genoeg niet te genezen. Het komt erop neer dat je vooral voorwerpen met nikkel moet vermijden. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Bij sommigen speelt de allergie enkel op bij het dragen van juwelen en sieraden. Hoe meer contact met de huid, hoe meer kans op problemen. Check voor het kopen van een juweel of horloge altijd of er nikkel in aanwezig is. Controleer ook voor dat je nieuwe kleding koopt of de rits en/of knopen ook nikkel zouden bevatten.

Waarom specifiek kiezen voor juwelen van roestvrij staal?

Juwelen gemaakt uit roestvrij staal hebben heel wat voordelen. Ze zijn anti-allergisch, ze verkleuren niet en zijn toch sterk. Bij Miss Mani werken we voor de zekerheid altijd met roestvrij staal, wat ook nog eens staat aangegeven in de productinformatie. Heb je toch nog een vraag omtrent dit onderwerp? Stuur ons dan zeker een berichtje via het contactformulier. Wij staan jullie graag bij in de keuze naar het juiste juweel.

bottom of page